събота, 22 май 2010 г.

Честит 24-ти МАЙ! Кой "опакова" КИРИЛИЦАТА?

Международната организация за интернет имената и адресите ICANN отказа регистрация на символите "бг" за национален интернет адрес на кирилица, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).
Причината е, че експертите на организацията са преценили, че има визуална прилика на предложението със вече съществуващи адреси на латиница.
Предложеният от България домейн "бг" е съвсем близък с домейна на Бразилия на латиница "br".
Процедурата за регистриране на интернет адреси на азбуки, различни от латиница стартира официално на 16.11.2009г., като държавната подкрепа е условие за участие в този процес.
В края на 2009г. МТИТС публикува анкета за избор на име на интернет адрес на България на кирилица.
Въпреки условието да бъдат предложени алтернативни имена на "бг", поради възможност тези символи да не бъдат одобрени от ICANN, една трета от гласувалите са посочили точно това съчетание.
С радост трябва да се отбележи, че българинът е много упорит, особено когато преследва загубени каузи.
На 19.02.2010г. министерството подаде заявка към ICANN за оценка на "бг". Към заявката са били приложени всички необходими приложения, писма за подкрепа, резултати от анкети, линкове към български интернет медии, заявяват от министерството. Така на датата на обесването на ВАСИЛ ЛЕВСКИ, българите вкупом заявяваме своята присъда към българския домейн на кирилица - Да бъде обесен!
Сега вече, извършвайки дадената от нас присъда, става ясно, че ще бъде направена нова анкета за набиране на обществена подкрепа за име на интернет адрес на кирилица.
Но нека да припомня, че малко преди да получим официалния отказ на български домейн на кирилица (ПОВТОРЕНИЕТО "домейн на кирилица" е съвсем НАРОЧНО), се случи следното:
Президент.рф и правительство.рф са ПЪРВИТЕ интернет сайтове с домейни на кирилица, съобщи ИТАР-ТАСС.
Националният координационен център на националния домейн в интернет ( За някои страни КИРИЛИЦАТА значи нещо, имат си и Национелен координационен център ) е първия в света администратор на домейн на кирилица.
Както се казва: На печелившите - честито!
За нас българите: Кураж,идва новия тираж!
Но защо се стигна до този предизвестен отказ, защо министреството не изключи "бг" още в самото начало, защо се забавихме с подготовката на нашата кандидатура, защо тъпо и глупаво упорствахме за домейн "бг"?
ЗАЩО?
Защо националните медии не бяха активни в организацията на анкетата, защо тази анкета за български домейн не получи възможно най-широк обществен отзвук?
Защо всички се занимаваха с какво ли не, а кирилицата - българската азбука бе изоставена?
Тук всякакви оправдания от рода на световната икономическа криза и сложната обществена обстановка в страната просто не важат.
А КИРИЛИЦАТА,заедно с глаголицата е една от двете азбуки, използвани при записването на старобългарския книжовен език.
Нека да припомня някои факти свързани с КИРИЛИЦАТА:
В наши дни кирилицата е широко разпространена, както сред южните и източни славянски народи, така и сред неславянските етноси в Русия.
Кирилицата е официалната азбука в Монголия и в някои републики от бившия Съветски съюз.
До 19 век, кирилицата се е ползвала и в Румъния.
С влизането на България в ЕС от 01.01.2007г., кирилицата стана официална азбука на ЕС (т.е. използва се за служебни цели в ЕС).
Създаването на кирилицата е следствие от приемането на Православието в България, по времето на Св.княз Борис-Михаил.
Създаването на кирилицата се преписва на ученика на Св. Кирил и Св. Методий - Св. Климент Охридски.
А името й е в чест на Св. Константин-Кирил Философ.
Според някои историци, идеята за създаване на нова азбука най-вероятно принадлежи на Цар Симеон.
Съществува обаче една голяма мистерия около названието на нашата азбука - "кирилица". Такова название не е открито в нито един български средновековен извор. То е въведено много по-късно, върху научна теория, базирана на Житието на Св. Климент Охридски.
Следователно, азбуката, която наричаме "кирилица", би могла да се нарича - "преславица" - в памет на тогавашната българска столица, или "симеоница" - в памет на българския владетел. Но най-правилно би било възприемането и налагането на наименованието, което свързва азбуката с народа, който я е създал, а именно "българска" азбука.
Трябва да се спомене, че по такъв начин са получили наименованията си всички останали писмени системи по света - например - латинска, гръцка, еврейска, арменска, и т.н. азбуки.
Названието "кирилица" е било възприето и наложено извън България в епохата, когато България е била подтисната политически и не е могла да устоява своето авторство.
Това наименование е позволило да се премълчава българския произход на азбуката от страна на народите, които са я използвали и ползват от векове.
За повече подробности виж - Уикипедия - свободната енциклопения.
Но да не се впускаме в исторически справки и анализи за нашата азбука -КИРИЛИЦАТА.
Казвайки всичко това, изливайки своя яд към безхаберието и формалността на държавната администрация, обществените медии и "гражданското общество", не мога да не "ПОЗДРАВЯ" г-н Бойко Василев, водещият на обзорното политическо предаване "Панорама", който в навечерието на 24-ти май, нагледно показа какво представлява "кирилицата" за нас българите, използвайки лицето на успелия творец Христо Владимиров Явашев (известен в цял свят като Кристо).
Този роден и живял в България човечец, който опакова какво ли не, явно показа, че може да опакова всичко, и "опакова" българския език.
В свое интервю излъчено в "Панорама" на 21.05.2010г., този творец не каза и думичка на български.
Човекът си говореше на "родния" си език - английски.
А има и хора, които определят г-н Явашев като най-успелия български творец днес.
Заслужава Орден "Стара планина", за това че "опакова" българския език - предложение към Президента!
Колкото до г-н Василев от БНТ, водещият на "Панорама" - Благодаря, че сте толкова далновиден, че пуснахте българин да дава интервю за българска национална медия на английски.
А сме чували и виждали посланици да дават интервюта на български (справка амриканският посланик Негово превъзходителство Джон Байърли).
Поздрави и на г-н Румен Леонидов за похвалите на нежелаещия да говори български творец. Господин Леонидов - поет, преводач, издател, иначе се опитваше да говори за буквите.
А скоро чествахме 140 години БЪЛГАРСКА ЕКЗАРХИЯ.
Какво ли означава БЪЛГАРСКА ЕКЗАРХИЯ за общество, което си има "обществено занчими" предавания - Големият избор на биг брадър търсещ таланти?
Честит 24-ти май на г-н Явашев!
Честит 24-ти май на г-н Леонидов!
Честит 24-ти май на г-н Василев!
Честит празник на всички българи!
И ако е възможно, преди да сте убили "опакованата" вече КИРИЛИЦА, просто малко помълчете от срам!
Честит 24-ти май!

Няма коментари:

Публикуване на коментар